Aortaaneurisme

  1. Mer om
Aortaaneurisme

Aortaaneurisme BeskytteEt aortaaneurisme er en avgrenset utvidelse av hovedpulsåren. Utvidelsen er minst en halv gang videre enn nærmeste normale del av blodåren Dersom karveggen i hovedpulsåren i magen er svak, kan den begynne å bule ut og forårsake en utposning på hovedpulsåren (aortaaneurisme Et abdominalt aortaaneurisme er en utposning på hovedpulsåren som Et aortaaneurisme er en utvidelse eller utposning av hovedpulsåren som skyldes en svekkelse av veggen i åren (aorta). Aortaaneurisme kan behandles med åpen Rygg- eller magesmerter på grunn av trykk mot omgivende strukturer. Ruptur gir voldsom indre blødning med rask sjokkutvikling

Hverken plaster eller krem fungerer ved stikk i hæl eller finger. Under Du blir spurt om navn og fødselsnummer 11-siffer før vi setter i gang med blodprøvetakingen. Dette gjør vi for å sikre at prøvene blir merket riktig.

De fleste blodprøver blir tatt på innsiden av albuen. Du får et stramt bånd rundt overarmen slik at blodåren blir godt synlig og er lett å stikke i. Vi stikker med en tynn nål venekanyle og blodet blir tappet på små rør.

Operasjon ved utposning på hovedpulsåra i magen

Selve blodprøvetakingen tar vanligvis bare noen få minutter, og blir gjort mens du sitter i en stol. Hvis det er mulig bør du helst ha sittet stille i minst 15 minutter før blodprøven blir tatt.

Vanligvis tapper vi 1 - 5 små rør med blod, avhengig av hvor mange analyser legen din har bestilt. Si fra om du blir uvel For de fleste er det uproblematisk å ta blodprøve. Det kan gi litt ubehag når nålen blir stukket inn i huden, men det går fort over.

Last ned også: De dødes tjern 2019

Risikoen ved et aortaaneurisme er at det kan vokse så vidt mye at det til slutt sprekker. Dette er en livstruende tilstand.

Utredning I noen grad går det an å kjenne et aneurisme ved vanlig klinisk undersøke av magen, men dette kan være vanskelig, særlig hos fyldige personer. En enkel undersøkelse er å gjøre ultralydundersøkelse av hovedpulsåren, som vist i figuren under. En kirurg gjør små kutt i lysken for å nå store blodårer.

Utposning på hovedpulsåra

Han bruker røntgenstråler til å lede graftet gjennom blodårene og inn i aneurismet. Når graftet er på riktig sted, fester kirurgen det med små kroker eller pinner. Åpen behandling: Dette er en større operasjon hvor kirurgen åpner buken for å komme til aorta direkte.

Kirurgen åpner deretter aneurismet og syr inn et graft. Aneurismet blir deretter lukket med graftet innsydd.

Genetics and abdominal aortic aneurysm in the HUNT population

Endovaskulær behandling er en nyere type operasjon, men det blir stadig vanligere siden det er en mindre operasjon med raskere tilfriskning. I noen tilfeller beveger imidlertid graftet seg, eller lekker etter en endovaskulær behandling, noe som krever en ny operasjon. Som et resultat, anbefales det regelmessige undersøkelser, som for eksempel ultralyd eller CT-skanning for å sjekke at alt fungerer.

Dette betyr vanligvis én undersøkelse etter en måned og én etter 12 måneder etter operasjonen, og deretter hvert femte år. Regelmessige undersøkelser er vanligvis ikke nødvendig etter en åpen reparasjon. Både endovaskulære og åpne behandlinger kan noen ganger forårsake alvorlige komplikasjoner, som for eksempel hjerte- karproblemer, blødninger og infeksjoner. Etter dusj kan du la det lufttørke eller klappe det tørt med et rent håndkle. For å forhindre infeksjon skal du vente med badstue og svømming til seks uker etter operasjonen.

Medisiner etter operasjonen Etter operasjonen administrerer sykepleier medisinene dine for deg. Det er ikke uvanlig at du blir satt på andre medisiner enn det du hadde før operasjonen og at enkelte medisiner du brukte før blir tatt bort eller endret.

Før avreise fra lokalsykehuset får du informasjon om hvilke medisiner du skal fortsette å bruke. Fastlegen din får også informasjon om dette. Søvn og hvile Du kan forvente at nattesøvnen blir forstyrret en periode etter operasjonen. Mange opplever at de har et økt behov for søvn og hvile mens de er på sykehuset.

Vi anbefaler deg likevel å begrense søvn på dagtid, slik at du får bedre kvalitet på nattesøvnen. Humør og konsentrasjon Det er vanlig med humørsvingninger etter operasjonen, også for deg som normalt har godt humør. Mange kan kjenne seg deprimerte, bli lettere irritert og ta lettere til tårene. Våg gjerne å vise følelser du har og å dele dine tanker, både til oss og de nærmeste rundt deg - det kan være nyttig. Det er også vanlig å kjenne en viss grad av svikt i hukommelsen og ha konsentrasjonsvansker.

Dette går som regel over og normaliserer seg gradvis. Vær oppmerksom Det er vanlig med blødning det første døgnet etter operasjonen, og noen trenger blodoverføring.

Enkelte pasienter må igjennom en kirurgisk åpning for å stoppe blødningen, men dette er sjeldent. Det kan oppstå infeksjon, for eksempel sårinfeksjon eller lungebetennelse, etter operasjonen.

Dette blir forebygget med antibiotika. Nyrearterie eller nyrevene kan obstrueres. Periumbilikal stenoselyd kan auskulteres hos noen. Kan koeksistere med retroperitoneal fibrose.

AORTAANEURISME Relaterte emner

Et screeningprosjekt som startet opp i 2011 skal fange opp flest mulig av disse og dermed kunne tilby behandling eller oppfølgning. Et abdominalt aortaaneurisme AAA er en utvidelse av hovedpulsåren på 30 mm eller mer. Dette betyr at utvidelsen vil være dobbelt så vid som den normale delen av blodåren. AAAs are like U-boats: deep, silent, dangerous but detectable by ultrasound — dr. Craig Kent i NY Presbyterian.

Aortaaneurisme
AORTAANEURISME Kommentarer:
Redaktør på Aortaaneurisme
Strømsnes fra Skien
Vennligst sjekk min andre innlegg. En av mine hobbyer er fricket. jeg elsker dele interessante nyheter ivrig.
SISTE SAKER
Kontaktskjema
MoTuWeThFrStSu
booked.net